home2

Cal Taiet, recupera l’ancestral mètode de fer carbó per nodrir la brasa del nostre restaurant. Aquesta ha estat la voluntat que ha empès Lluís Capdevila, l’ànima del Taiet, i Josep Casas, expert carboner, a recuperar les pires de terra per fer el carbó de la manera com dicta la tradició.

L’experiment va començar el passat 13 de març a l’esplanada que hi ha just davant del nostre restaurant. Una muntanya de sorra i gespa cobria una pila de troncs d’alzina, deixant només una xemeneia al mig que es va cobrir amb terra i herbes i d’on s’escapava un fil de fum. La carbonera fumejava!

La iniciativa volia mostrar i homenatjar un ofici antic i posar-ne valor una tradició perduda que havia omplert d’activitat econòmica el nostre poble i el seu entorn. El procés ha tardat quinze dies, des del 13 fins al 30 de març. En el moment de destapar la carbonera, s’ha pogut recollir el carbó. S’ha de pensar que per cada 3 o 4 quilos de llenya es genera un quilo de carbó.

L’experiència ha resultat molt positiva pel Taiet i el conjunt del poble d’Ullastrell. El Lluís assegura que “qui sap si amb el temps, l’antiga activitat econòmica de les carboneres, que tan bé va per mantenir els boscos nets, serveix per crear noves indústries i podem tornar a proveir-nos del carbó dels nostres boscos…”.